- Boldor Relu
- 0 Comments
- 2046 Views
Site-ul tău este gata, dar te-ai blocat la optimizarea SEO? Nu-ți face griji! Urmărește acest ghid seo 2024 până la final și vei descoperi secretul succesului. Am pregătit un Ghid SEO complet pentru 2024 bazat pe numeroase studii de caz și teste realizate de-a lungul timpului. Acest articol acoperă aspecte esențiale: SEO Tehnic, SEO On-Page și informații utile despre cum să faci keyword research.
Partea cea mai bună?
Toate tehnicile din această listă funcționează perfect acum, în 2024.
Cuprins:
1. Folosește Google Search Console
2. Foloseste Bing Webmaster Tools
3. Configureaza Google Analytics
5. Realizeaza un cont gratuit Semrush
6. Research pentru cuvintele cheie
1. Foloseste cuvantul cheie in url-ul paginii
2. Foloseste url-uri scurte pentru paginile site-ului tau
3. Pune cuvantul cheie la inceput in meta-titlul pagini
4. Foloseste cuvantul cheie în primele 150 de cuvinte din pagina
5. Foloseste cuvantul cheie in H1, H2 sau H3
6. Optimizeaza imaginile din pagina sau articol
7. Foloseste sinonime si cuvinte LSI
8. Foloseste linkuri interne si externe
1. Identifica erorile de Crawling
2. Vezi cum Google iti vede pagina
3. Site-ul tau trebuie sa fie Mobile Friendly
4. Remedieaza linkurile cu erori (broken links)
5. Foloseste intotdeauna un SSL pentru site
6. Verificarea vitezei de încărcare a site-ului
1. Crearea de conținut cu „Tehnica Skyscraper”
2. Realizeaza o structura segmentata a continutului pentru o citire usoara
3. Realizeaza un articol complet pentru subiectul ales
5. Foloseste multimedia in continut
6. Focusează-te pe tipurile de conținut care funcționează acum
1. Obtine backlink-uri din adaugarea comentariilor pe diferite bloguri/site-uri
Cum să folosești acest Ghid SEO 2024?
Urmează toți pașii din acest Ghid SEO 2024, dar ține minte că nu trebuie să implementezi totul 100%. Este important să te implici și să depui cât mai mult efort posibil. Cu cât aplici mai multe dintre aceste sfaturi, cu atât vei aduce mai mult trafic pe site-ul tău care are nevoie de optimizare SEO.
Ghid SEO cu setări de bază pentru SEO in 2024
În primul rând, să abordăm fundamentalele SEO. Aici vei afla despre tool-urile și modulele pe care le vei avea nevoie pentru a putea ridica un site in pozitiile Google.
1. Folosește Google Search Console
Google Search Console este un tool SEO gratuit și extrem de folositor.
Acesta te ajută să:
- Urmaresti care cuvinte cheie iti genereaza cel mai mult trafic în căutările Google,
- Sa adaugi sitemap-ul (harta site-ului tau);
- Să remediați erorile site-ului;
- Sa verifici performanta site-ului;
- Multe altele.
Pe scurt: Daca ai planuri serioase pentru SEO, configurarea Google Search Console este primul pas cheie pe care trebuie sa il faci.
2. Foloseste Bing Webmaster Tools
Bing este la fel de popular precum Google? NU, nu este, dar atrage aproximativ 1 miliard de vizitatori pe lună deci merita configurarea si optimizarea pentru Bing. Instrumentele Webmaster de la Bing includ și un instrument de cercetare a cuvintelor cheie.
3. Configureaza Google Analytics
Google Analytics este probabil cea mai buna metoda pentru a afla cum gasesc si folosesc oamenii site-ul tau.
Acesta include mai multe unelte folositoare printre care:
- Verifica cat de mult trafic primesti prin Google,
- Verrifica care sunt paginile din site-ul tau care aduc cel mai mult trafic;
- Verifica daca traficul tau este in crestere, cu cat la suta sau daca este in scadere;
- Identifica alte site-uri si motoare de cautare trimt trafic catre site;
- Verifica rata de conversie, vizualizarile si timpul petrecut de catre utilizatori pe site
Sfat Util: Conecteaza Google Analytics cu Google Search Console pentru a vedea informații SEO utile direct în contul tau de Analytics.
4. Instaleaza Yoast SEO (doar pentru utilizatorii WordPress)
Yoast este probabil cel mai popular plugin SEO pentru WordPress la nivel international, ușurând optimizarea site-ului dvs. pentru motoarele de căutare. Trebuie sa intelegi ca acest plugin nu face SEO in locul tau, dar simplifica modul in care este implementat in paginile site-ului. Yoast SEO ajută la SEO tehnic, cum ar fi robots.txt și hărțile site-ului.
5. Realizeaza un cont gratuit Semrush
Unul dintre primele unelte SEO de care ai nevoie in arsenalul tau de unelete SEO este Semrush. Chiar si versiunea gratuita iti poate oferii o tona de informatie valoroasa. Este extrem de important ca atunci cand faci SEO sa lucrezi pe baza unor date concrente.
- Un cont gratuit Semrush iti va permite să “spionezi” strategiile SEO ale concurenților
Analizează cuvintele cheie principale, backlink-urile și performanța organică ale concurentilor tai. Află ce funcționează pentru ei și folosește aceste informații pentru a-ți îmbunătăți propria strategie.
- Realizeaza un Audit al site-ului cu Semrush
În al doilea rând, poți efectua audituri ale site-ului pentru a identifica și remedia problemele tehnice de SEO, cum ar fi linkurile nefuncționale (broken backlinks) și vitezele scăzute ale paginilor.
Contul gratuit are o limita de crawl până la 100 de pagini, asigurându-te că site-ul tău este optimizat atât pentru motoarele de căutare, cât și pentru utilizatori.
6. Research pentru cuvintele cheie
In SEO, research-ul cuvintelor cheie este un pas cheie, de baza , iar in acest manual de SEO vei invata cum sa gasesti rapid cuvinte cheie relevante pentru potentialii tai clienti in functie de domeniul site-ului tau.
- Cauta cuvinte cheie long-tail cu „Google Suggest”
Gasirea cuvintelor cheie long-tail cu ajutorul “Google Suggest” poate fi o idee buna si gratuita pentru descoperirea acestora. Iar procesul este foarte simplu, ai observant probabil ca atunci cand faci o cautare pe Google precum: “link building” inainte sa apesi Enter pentru a vedea rezultatele Google iti genereaza o alta lista de cuvinte precum: “Link Building Strategy”, etc…
Acestea sunt cunoscute ca si cuvinte cheie “Google Suggest”, si sunt practic cuvintele cheie pe care persoanele le cauta, poti adapta asta pentru domeniul tau. Mai departe trebuie sa creezi continut pentru acele cuvinte cheie alese.
- Foloseste Google Keyword Planner
Google Keyword Planner este util pentru a obține idei de cuvinte cheie. Datele vin direct de la Google, deci sunt foarte precise. Google Keyword Planner este realizat pentru campaniile de Google Ads, insa este foarte folositor pentru reseach de cuvinte cheie, deoarece primesti informatii, idei, numar de trafic estimat a cuvintelor cheie alese. Pe scurt, este mai usor sa rankezi o pagina pe Google pe un cuvant cheie cu mai putina competitie dar totusi cu trafic.
- Gaste cuvinte cheie care au competitie scazuta cu Semrush
Găsirea cuvintelor cheie care au competitie scazuta, poate oferi un avantaj semnificativ. Aceste cuvinte permit un acces mai ușor la audiențe specifice și pot îmbunătăți poziționarea în motoarele de căutare, contribuind astfel la creșterea traficului organic.
Partea buna este ca Semrush oferă date detaliate despre fiecare cuvânt cheie, inclusiv volumul de căutare, dificultatea, CPC și tendințele. Alegeți cuvinte cheie cu concurență redusă pentru a le clasa mai ușor.
Ghid Complet pentru SEO ON PAGE in 2024
1. Foloseste cuvantul cheie in url-ul paginii
URL-urile care au cuvinte cheie ajută Google să înțeleagă despre ce este pagina și pot îmbunătăți CTR-ul organic.
De exemplu, cuvantul meu cheie pentru aceasta pagina este: Checklist SEO, asa ca url-ul este: https://lightit.ro/checklist-seo-2024
2. Foloseste url-uri scurte pentru paginile site-ului tau
Aceste lucruri sunt simple si de baza, insa url-urile scurte au tendinta de a se clasa mai bine pe Google.
De ce se rankeaza mai repede si mai bine paginile cu un url scurt? O analiza a peste 11.8 milioane de cautari din Google a aratat ca cele mai bune clasari le au url-urile scurte si relevante.
3. Pune cuvantul cheie la inceput in meta-titlul pagini
Nu este niciun secret ca trebuie sa folosesti cuvantul cheie in meta titlul paginii.
Dar nu toata lumea cunoaste unde trebuie sa puna acel cuvant cheie si ca asta chiar conteaza. Dar ai in vedere sa pui mereu cuvantul cheie principal la inceputul titlului SEO.
Exemplu: Daca avem o pagina care are ca si cuvant cheie: “Checklist SEO 2024” titlul SEO va fi: “Checklist SEO 2024: ghidul complet pentru rezultate SEO”
4. Foloseste cuvantul cheie în primele 150 de cuvinte din pagina
Google pune mai multă greutate pe primele 150 de cuvinte ale paginii. Asigura-te că folosesti cuvântul cheie in primele 150 de cuvinte. Este un lucru de baza, necunoscut de toata lumea si totusi este usor de tinut cont de el.
5. Foloseste cuvantul cheie in H1, H2 sau H3
Este important să folosești cuvântul cheie în titlurile H1, H2 și H3 pentru că acestea sunt elemente semnificative pentru optimizarea SEO (optimizare pentru motoarele de căutare) a paginilor web si pot imbunatatii semnfiicativ relevanta acestuia, te ajuta la o structura mai buna in articol, si are un impact asupra CTR-ului.
6. Optimizeaza imaginile din pagina sau articol
Imaginile pe care le folosești spun multe despre conținutul tău. Din păcate, Google încă nu poate “vedea” imagini așa cum poate un om. Pentru a-i ajuta să înțeleagă imaginile tale, vrei să optimizezi alt tag-urile și numele imaginilor. (În plus: imaginile optimizate te ajută și să te poziționezi mai bine în căutarea pe Google Images.)
Iată cum optimizezi imaginile pentru SEO: În primul rând, când salvezi imaginea, folosește un nume de fișier care descrie pe scurt ce reprezintă imaginea respectivă. De exemplu, să spunem că tocmai ai făcut o poză cu o omletă de spanac cu iPhone-ul tău. Ei bine, vrei să numești acea imagine ceva de genul: ompleta_spanac_ou.png Apoi, când adaugi imaginea pe pagina ta, dă-i un alt tag descriptive precum: “Spanac cu omleta in farfurie”.
7. Foloseste sinonime si cuvinte LSI
În trecut, avea sens să faci “keyword stuffing” pe pagina ta. Insa acum nu mai are, este cunoscut ca daca faci “keyword stuffing” in orice pagina, Google te va penaliza si poate aduce restrictii de indexare a paginii respective. Astăzi, Google este inteligent.
Deci, în loc să folosești același cuvânt cheie de 1000 de ori, folosește sinonime și cuvinte cheie LSI (Latent Semantic Indexing).
De exemplu, să spunem că vrei să te poziționezi pentru “cum să începi un blog”.
Ei bine, ar trebui să menționezi acel cuvânt cheie exact de câteva ori pe pagina ta… și sinonime ca:
- Cum să lansezi un blog
- Începerea unui blog
- Cum să creezi un blog
- Cum să setezi un blog pe WordPress
Cred ca ai prins ideea despre cum sa aranjezi sinonimele in pagina ta pentru SEO 🙂 În continuare, adaugă și câteva cuvinte cheie LSI.
Cuvintele cheie LSI sunt termeni care se potrivesc cu cuvântul cheie principal.
Poți găsi o mulțime de astfel de termeni folosind LSIGraph.com
8. Foloseste linkuri interne si externe (internal link, external link)
Linkurile externe către site-uri de autoritate și linkurile interne către alte pagini ale site-ului dvs. ajută la crearea unei rețele de conținut bine legată. Astfel, pe scurt Google va considera ca articolul este autoritar si de incredere.
Ghid pentru SEO TEHNIC in 2024
SEO tehnic poate sa ne ajuta la pozitionarea pe Google sau poate sa nu o faca, si sa ajungem penalizati daca acesta este facut intr-un mod gresit. Din fericire, rezolvarea problemelor de SEO tehnic nu este atât de dificilă… mai ales dacă urmezi punctele din acest Ghid SEO tehnic pentru 2024.
1. Identifica erorile de Crawling
Erorile de crawling sau de accesare înseamnă că Google are probleme în a vizualiza o pagină a site-ului tau, afectând clasamentele. Este simplu, robotii de la Google daca nu iti vad pagina respectiva, atunci aceasta nu poate aparea pe Google. Foloseste raportul „Coverage” din Google Search Console pentru a identifica și remedia aceste erori.
Dacă observi că Google are probleme în accesarea uneia dintre paginile tale importante (de exemplu, robots.txt blochează roboții motoarelor de căutare), va trebui să rezolvi această problemă cât mai curând posibil.
2. Vezi cum Google iti vede pagina
Este clar ca un vizitator real, vede totul in pagina ta, dar cum vede Google continutul pagini tale? Ei bine… poate Google nu vede continutul pagini tale, si asa cum spuneam mai sus, daca Google nu poate accesa o pagina din site-ul tau, aceasta nu va aparea in cautari.
De aceea, îți recomand să folosești funcția „Inspectează URL” din Google Search Console.
Doar introdu o pagină de pe site-ul tău în partea de sus a GSC.
Când faci acest lucru, vei vedea pagina ta din punctul de vedere al Google, iar daca intampini un mesaj de eroare foloseste butonul “Solicita Indexarea”.
3. Site-ul tau trebuie sa fie Mobile Friendly
Optimizarea site-ului pentru mobil este esențială, deoarece Google folosește indexarea „Mobile-First”.
Asta inseamna ca daca pagina ta nu este optimizata pentru mobil, atunci nu se va pozitiona foarte bine in cautarile Google.
WebPageTest îți va spune dacă site-ul tău este sau nu optimizat corespunzător pentru dispozitivele mobile.
4. Remedieaza linkurile cu erori (broken links)
Broken links, care sunt legături către pagini web care nu mai există sau nu sunt accesibile, pot afecta negativ SEO-ul din mai multe motive
Deci cu siguranță vrei să găsești broken links-urile… și să le repari. Cel mai simplu mod de a face asta? DrLinkCheck.com Este un tool seo gratuit care scanează site-ul tău pentru broken links:
5. Foloseste intotdeauna un SSL pentru site
HTTPS este un semnal confirmat de clasament în Google.
Deci, dacă încă nu ai făcut-o, este momentul să îți muti site-ul la HTTPS.
(Sau dacă tocmai ai lansat un site nou, configurează-l cu HTTPS încă de la început.)
6. Verificarea vitezei de încărcare a site-ului
Site-urile care se încarcă rapid au șanse mai mari de a se clasa mai bine in Google. Utilizați Google PageSpeed Insights pentru a verifica și îmbunătăți viteza de încărcare.
Ghid pentru un continut SEO in 2024
Nu poți nega asta: dacă vrei să te poziționezi în Google, trebuie să publici conținut de înaltă calitate. De aceea, conținutul este acum o parte IMPORTANTĂ a oricărei strategii moderne de SEO. Și în această secțiune îți voi arăta pașii exacti pentru a crea tipul de conținut care se rankeaza pe Google in 2024
1. Crearea de conținut cu „Tehnica Skyscraper”
Tehnica SkyScraper pentru continut te poate ajuta pentru publicarea unui continut care se pozitineaza bine pe Google.
Iată procesul în 3 pași:
- În primul rând, identifică un conținut popular în industria ta.
- Apoi, creează ceva chiar mai bun fata de competitia ta a publicat.
- În final, promovează acel conținut.
Uite un videoclip pentru aceasta tehnica:
2. Realizeaza o structura segmentata a continutului pentru o citire usoara
Nimanui nu ii place sa citeasca o tona de text aruncat la gramada. Împarte conținutul în paragrafe scurte și ușor de citit pentru a menține un bounce rate scăzut. Daca nu stiai pana acum, bounce rate-ul este un factor important de clasare pentru Google.
3. Realizeaza un articol complet pentru subiectul ales
Atunci când scrii conținut pentru o pagină web și vrei să obții o poziționare bună în rezultatele căutării Google, este important să acoperi întreaga temă sau subiect într-un mod detaliat și complet.
Cercetările pe un set mare de rezultate Google (mai exact, peste 11 milioane) au arătat că conținutul care se clasează cel mai bine în motoarele de căutare este cel care explorează în profunzime toate aspectele relevante ale subiectului ales. Asta înseamnă că nu doar ar trebui să abordezi subiectul superficial sau doar dintr-o perspectivă limitată, ci să acoperi cât mai complet posibil toate informațiile esențiale și detaliate despre acesta.
Practic, Google preferă să ofere utilizatorilor săi rezultate care sunt nu doar informative, ci și complete, care să satisfacă cât mai bine posibil întrebările și curiozitățile lor legate de subiectul căutat. Astfel, o strategie eficientă de creare a conținutului pentru SEO (optimizare pentru motoarele de căutare) ar fi să te asiguri că pagina ta web oferă o acoperire comprehensivă și detaliată a subiectului abordat.
4. Foloseste Schema Markup
Schema markup ajută motoarele de căutare să înțeleagă mai bine conținutul tău.
Cu toate acestea, implementarea Schema poate fi complicată.
De aceea, recomand instrumentul Google’s Structured Data Testing Tool.
Focalizarea pe formatele de conținut care funcționează
Conținutul original și autoritar, cercetările originale, studiile de caz și conținutul evergreen sunt cele mai performante.
5. Foloseste multimedia in continut
Probabil ai obtinut ca acest articol contine destul de multe imagini.
Am facut acest lucrui din doua motive principale:
- Continutul devine mai calitativ, usor de inteles pentru utilizator.
- Imaginile, sau alte forme de multimedia ajuta continutul in pozitionarea mai buna pe Google. De asta iti recomand sa foosesti urmatoarele forme de multimedia in continutul tau:
- Imagini
- Grafice
- Infografice
- Continut Vizual
- Videoclipuri
- Sondaje interactive
6. Focusează-te pe tipurile de conținut care funcționează acum
Echipa de la BuzzSumo a analizat recent 100 de milioane de articole.
Și ce au descoperit?
În primul rând, veștile proaste:
“Marea majoritate a conținutului nu primește niciun backlink”.
Auch.
Acum, câteva vești bune:
Ei au descoperit că anumite formate de conținut performează mai bine decât altele.
În mod specific, “câștigătorii mari sunt site-urile care au construit o reputație puternică pentru conținut original și autoritar”.
Ce înseamnă prin “conținut original, autoritar”?
- Conținut scris de experți
- Cercetare originală (cum ar fi sondaje și studii de industrie)
- Conținut care nu este doar informație de umplutură
- Studii de caz și exemple din viața reală
- Conținut evergreen care oferă valoare ani de zile (Exemplu: Top 10 unelte SEO gratuite )
Ghid SEO 2024 pentru Link Building
Când vine vorba de SEO, obtinerea backlink-urilor este CHEIA. De fapt, Google a confirmat că backlink-urile sunt unul dintre „primele 3” semnale de clasare. Din păcate, construirea de link-uri nu este ușoară (de aceea majoritatea celorlalte liste de verificare SEO omit acest pas). Dar dacă vrei să te clasezi pe Google, link-urile sunt o necesitate. Iar în această secțiune îți voi arăta cum să faci acest lucru.
1. Obtine backlink-uri din adaugarea comentariilor pe diferite bloguri/site-uri
Această tehnică, numită și “Guest Posting”, poate fi o strategie super eficientă pentru link-building.
În ciuda tuturor lucrurilor, există un mod corect prin care poți face asta, dar și un mod incorect în care o poți face și poți ajunge să fii penalizat de către Google.
Modul incorect: Publică pe orice site care are funcție de a adăuga un comentariu, indiferent de industrie, scor de spam și alți factori (DA, PA, DR).
Modul corect: Publică doar pe site-uri cu o autoritate mare din industria ta.
2. Obtine backlink-uri acolo unde si concurenta ta are
De ce să reinventezi roata când deja este inventata, si poți copia sursele de link-uri ale concurentului tău?
Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de un tool de analiză a link-urilor.
Personal, folosesc Semrush, dar poti folosi si alte tool-uri precum Ahrefs Free Backlink Checker, sau SeoPowerSuite
Dar dacă ai un buget restrâns, poți folosi un instrument freemium precum Link Explorer (de la Moz).
Indiferent de tool-ul pe care îl alegi, procesul este exact același:
- Preia URL-ul concurentului tău.
- Introdu-l în tool.
- În cele din urmă, obține cât mai multe backlink-uri acolo unde au și ei.
Te felicit dacă ai ajuns până la final, acum sunt sigur că ai niște idei și te poți apuca să experimentezi ce înseamnă SEO.
Nu vei ajunge profesionist doar citind acest Ghid SEO 2024, însă vei avea un punct de pornire iar pe măsură ce experimentezi, testezi, lucrurile vor prinde sens. Dacă totuși crezi că este prea mult pentru tine poti apela la serviciile noastre de Optimizare SEO.